Uspešen zaključek 31. edinstvene blejske e-konference 2018

Kategorija novice: 
Obvestila

Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru je v dneh od 17. do 20. junija 2018 organizirala že 31. mednarodno konferenco o e-poslovanju in e-tehnologijah »Bled eConference«, z delovnim naslovom “Digital Transformation – Meeting the Challenges”, mednarodni dogodek z najdaljšo tradicijo na področju raziskovanja elektronskega poslovanja na Univerzi v Mariboru in eden izmed vodilnih raziskovalnih in strokovnih dogodkov v svetu na tem področju.

V evropskem prostoru Blejsko e-konferenco uvrščamo med najpomembnejše dogodke na področju raziskovanja vpliva sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij na organizacije, državljane, upravo, izobraževalne institucije in družbo kot celoto.

Letošnja rdeča nit konference je bila digitalna preobrazba in obvladovanje njenih izzivov. Poudarjene tematike 3 dnevnega programa konference so bile: digitalna preobrazba, e-zdravstvo, internet stvari, pametna mesta, analitika masovnih podatkov, tehnologija veriženja blokov, inoviranje poslovnih modelov, turizem 4.0 in druge. Za poslovno javnost so bili posebej zanimivi poslovni paneli, ki jih organizirajo strokovnjaki iz prakse in katerih cilj je diskusija o najbolj vročih poslovnih temah in priložnostih. Konference so se udeležili govorci in gostje iz Slovenije in tujine.

»Izzivi današnjega časa niso novi. Nova je tehnologija, ki se izjemno hitro razvija. Zato je ključno, da se z izzivi dandanes soočamo s pametnimi orodji in ob razumevanju pomembnosti sodelovanja, povezovanja in soodvisnosti vseh segmentov v družbi ter okrepljene komunikacije, ki vodi v večje zaupanje na vseh nivojih.« je na otvoritvi konference, v ponedeljek, 18. 6. 2018 v nagovoru udeležencem povedal minister za javno upravo gospod Boris Koprivnikar.

V nadaljevanju so svoje poglede na izzive digitalne preobrazbe podali tudi vabljeni govorci. dr. Janez Potočnik, sopredsedujoči UN »Environment International Resource Panel«, s predstavitvijo vloge digitalizacije pri prehodu v trajnostno družbo in ekonomijo, kar postaja najbolj pomembna naloga vseh. dr. Harry Bouwman, profesor iz Univerze TU Delft je predstavil pomembnost trajnostnega inoviranja poslovnih modelov ter povzel izsledke rezultatov projekta ENVISION. Gospod Mark Kalin pa je predstavil razvoj sodobnega digitalnega mesta na primeru »BTC City«.

Prvi delovni dan konference se je zaključil z študentskim bazarjem, na katerem so študenti iz tujih univerz predstavili inovativne e-rešitve.

Torek, 19. 6. 2018 je bil namenjen analitiki masovnih podatkov, digitalizaciji v podjetjih, zdravstvu in izobraževanju, novih poslovnih modelih in drugih aktualnih tematikah. Vzporedno pa so potekali poslovni paneli in delavnice. Na panelu Watify, ki je iniciativa Evropske komisije za spodbujanje tehnološke preobrazbe, so bile predstavljene dobre prakse na področju visoko zmogljivega računalništva, digitalne preobrazbe podjetij, industrije 4.0, primeri Evropskih projektov, ki so namenjeni spodbujanju inovativnosti organizacij ter primeri podpornih nacionalnih okvirjev in politik.  V so-organizaciji s podjetjem Arctur smo organizirali delavnico Turizem 4.0, ki prinaša nove koncepte razvoja inovativnih storitev z uporabo najnovejših tehnologij in pristopov.

V sredo, 20. 6. 2018 so se posvetili najnovejšim raziskovalnim izsledkom in raziskavam doktorskih študentov. Več informacij o dogajanjih na konferenci je na voljo na spletni strani: http://bledconference.org/.

Poleg Blejske e-konference je v ponedeljek, 18. in torek, 19.6. 2018 vzporedno in v so-organizaciji potekala tudi poslovna konferenca Living bits and things. S tem, sedaj že večletnim sodelovanjem fakulteta dokazuje, da je s tovrstnimi dogodki možno uspešno povezovati znanost in stroko.

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.