Dan Univerze v Mariboru / Inavguracija novega rektorja Univerze v Mariboru

Kategorija novice: 
Obvestila

Na rektoratu Univerze v Mariboru so 18. septembra 2018 z inavguracijo rektorja Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravka Kačiča in slavnostno predajo insignij obeležili Dan univerze. 

»Univerza je okolje, ki je zavezano ustvarjalnemu delu, od katerega širša družba pričakuje ustvarjanje novega znanja in novih spoznanj. To pa zahteva ustvarjanje pogojev dela, v katerih imajo zaposleni zagotovljen ustvarjalen akademski mir. Naše delo na univerzi moramo razumeti kot poslanstvo, kot način življenja, ne kot poklic. Premalo nas je, da bi si lahko privoščili povprečje. Premalo nas je, da bi bili videni v povprečju. Zato moramo biti realni in si želeti nemogoče.« je ob tem poudaril rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič.

18. septembra 1975 leta so v Mariboru slovesno razglasili ustanovitev druge slovenske univerze. Po dobrega pol stoletja je z velikimi napori ob vztrajnem delu številnih, delujočih znotraj po vojni oblikovanega akademskega kroga, ob prvi – Univerzi v Ljubljani – začela svojo pot druga slovenska univerza. To je bila pomembna pridobitev Slovenije, Maribor pa je dobil ustanovo, ki mu je dala razvojni impulz in ga postavila na zemljevid univerzitetnih mest. Po tistem, ko je leta 1975 rektorsko čast prevzel dotedanji predstojnik združenja visokih in višjih šol, profesor Vladimir Bračič, je kot deveti rektor Univerze v Mariboru na slovesnosti rektorske insignije prevzel prof. dr. Zdravko Kačič, ki prihaja s Fakultete za elektrotehniko računalništvo in informatiko UM.

Več o dogodku: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=2481

Dostopnost / Accessibility options

Ta nastavitev vklopi visok kontrast. This renders the document in high contrast mode.
Ta nastavitev naredi črno-beli pogled strani. / This renders the document as white on black
Ta nastavitev izklopi premikajoče dele na strani. / This can help those with trouble processing rapid screen movements.
Ta nastavitev zamenja font, da osebe z disklesijo lažje berejo. / This loads a font easier to read for people with dyslexia.